Khuade Adnan’a Yapılan Provokasyona Karşı Maykop ”Adıge Khase” Açıklaması

 

6352
Khuade Adnan’a Yapılan Provokasyona Karşı Maykop ”Adıge Khase” Açıklaması
06 Şubat 2016 Cumartesi Saat 16:24

02 Şubat 2016 tarihinde Sovyetskaya Adıgeya gazetesinde ‘’Kırmızı Halılar üzerinde Düşmanlık ‘’başlığında provokatif bir makale yayınlanmıştır.

02 Şubat 2016 tarihinde Sovyetskaya Adıgeya gazetesinde ‘’Kırmızı Halılar üzerinde Düşmanlık ‘’başlığında provokatif bir makale yayınlanmıştır. Bu makalenin yazarı bakıldığında anonim olarak gözükmekte, bu yazıyı yazmaktaki amacı ise Adıgey‘e düşmanlık tohumları ekmektir.

Zaurbiy Çundışko: Maykop Adıge Khase Başkanı
Zaurbiy Çundışko: Maykop Adıge Khase Başkanı

Makale, Türkiye den ana vatanına dönmüş, çifte vatandaşlık hakkına sahip olan ve tamamıyla kanunlara riayet ederek yaşamını devam ettirmekte olan Adnan Khuade’yi bir takım asılsız suçlamaların hedefi haline getirmeye çalışmaktadır. Bu yolla makalenin yazarı aslında, Adnan Khuade gibi anavatanına dönen Çerkeslerin akıllı olup, uslu uslu yerlerinde oturmalarını, köle gibi bir yaşam sürmelerini, anavatanlarında birçok demokratik haklara sahip olsalar da ikinci sınıf vatandaşlar gibi yaşamaları gerektiği ayarını vermeye çalışmaktadır.

Bu yüzden bizler, Adnan Khuade’ye yapılan bu nefret dolu ayrımcılığa sessiz kalamayız.

Adıgey hükümeti ve parlamentosunun da, anavatanlarına dönüp kanun ve nizamlara uygun bir şekilde yaşamlarına devam etmekte olan bu gibi kişilere karşı olan ayrıştırıcı yaklaşıma seyirci kalmayacağını düşünmekteyiz.

19. yy da yaşanan Rus-Kafkas savaşları sonuçları itibarıyla Adıge halkına yapılanların adil değerlendirmelerde bir soykırım olduğu görüşünün, Adıgey ve Kabardey parlamentolarına Rusya’ya karşı düşman haline getirecek dış mihraklı çalışmaların bir sonucu olarak görmek biz Çerkeslere(Adıgelere) yapılan bir hakarettir.

Bundan öncede, tarihte yaşananların bir soykırım olduğu değerlendirmesi, birçok tanınmış devlet adamları tarafından söylenmiştir. örneğin; Yuri Hamzatoviç Kalmıkov, Aslan Aliyeviç Carımov, Nikolay İgnatiyeviç Kontratenko v.b aynı şekilde bir çok Adıgey ve Kabardey parlamentosu milletvekilleri tarafından da dile getirildiği ve bu değerlendirmelerin düşmanca bir değerlendirme olmadığı herkesçe aşikardır.

Maykop Adıge Khase Başkanı

Zaurbiy Çundışko

Kaynak: http://maykopkhase.blogspot.ru/2016/02/blog-post_4.html

Çeviri : Кушу Ф.

Cherkessia.net, 5 Şubat 2016

****

Заявление Майкопской ГОО «Адыгэ Хасэ – Черкесский Совет»

02.02.2016 на страницах «Советской Адыгеи» появилась провокационная статья «По ковровой дорожке вражды» анонимного автора, цель которой посеять в Республике Адыгея семена подозрительности и вражды. Автор материала безосновательно выдвигает обвинения в адрес черкесского репатрианта Аднана Хуаде в наличии двойного гражданства, пытается формировать негативное отношение к его общественной деятельности, которая реализуется им в полном соответствии с Конституцией и законами нашей страны.

Автор статьи пытается навязать нам мысль, что Аднан Хуаде, являясь черкесским репатриантом из Турции, должен вести себя «тихо», как крепостной, не имеющий права на свое мнение по важным политическим и общественным вопросам, «пораженный в правах» человек второго сорта.

Мы не можем согласиться с такой наглой, неприкрытой дискриминации репатрианта Аднана Хуаде, видим в этом проявление ненависти и ксенофобии. Считаем, что официальный орган Правительства и Парламента Адыгеи не имеет права формировать негативное отношение к черкесским репатриантам, вернувшимся на свою историческую родину и проживающим в России в полном соответствии с ее законами.

Считаем оскорбительным для Черкесского (адыгского) народа увязывание справедливой оценки Русско-Кавказской войны XIX века как акта геноцида по отношению к адыгскому народу со стороны Российской империи, данной Парламентами Кабардино-Балкарской Республики и Республики Адыгея, с действиями каких-либо иностранных враждебных Российской Федерации сил.

Увязывание таких выдающихся государственных деятелей, как Юрий Хамзатович Калмыков, Аслан Алиевич Джаримов, Николай Игнатович Кондратенко, депутаты Парламентов Кабардино-Балкарской Республики и Республики Адыгея, которые целиком и полностью поддержали признание геноцида адыгов со стороны Российской империи, с какими-либо враждебными России силами рассматриваем как порочащее их имена.

Председатель Майкопского ГОО «Адыгэ Хасэ – Черкесский Совет»

Заурбий Чундышко

04.02.2016

http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6888

Share Button