Ürdün Adıge Xase’ye Yapılan Provokatif Saldırı Üzerine:

Ürdün Adıge Xase’ye Yapılan Provokatif Saldırı Üzerine:
08 Kasım 2019
75279347_2619375371439762_2150606269612818432_n

Geçtiğimiz hafta Ürdün Adıge Xase’nin düzenlediği, davetliler arasında Gürcistan ”Tiflis Çerkes Kültür Merkezi”nden gelen misafirlerinde olduğu Çerkes-Gürcü Kültür Sempozyumu etkinliği sırasında, Ürdün’deki Rus konsolosunun Xase’ye davetsiz gelerek içeri alınmamasından sonra başlayan provokatif eylemler, Çerkes (Adıge) halkının, norm değerleri açısından kabul edilemez.
Xase binasının önüne gelen Abhaz – Abazin grubundan bir kaçının, binanın içindeki salona kadar gelip, Gürcü misafirlere orayı terketmelerini söylemeleri ile başlayan provokatif eylemleri, öncelikle Çerkes (Adıge) halkının norm değerlerinden Adıge Xabze’ye yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz.
Bu tür eylemlerin Çerkes değerlerine göre tepkisel karşı sonuçları ve cevabı bellidir. Çerkeslerde misafir kavramı kutsal denecek kadar önemlidir..
Ayrıca, Çerkes ve Gürcü halkları arasındaki 2000 yıllık komşuluk ve dostluk ilişkisine, bir başka halkın müdahale etme hakkı yoktur.
Çerkesler, kimleri konuk edeceklerini, kimlerle görüşeceklerini, kimlerle dost olacaklarını Abhaz – Abazin halkının bireylerine, sözde yetkililerine ve Rus müesses nizamına soracak değildir.
Ürdün Adıge Xase, Çerkes (Adıge) Halkının çatısı altında toplandığı kutsal evidir. Bu evin içine, izinsiz girerek provakatif bir eylemde bulunmak, en hafif tabiri ile Çerkes (Adıge) halkının norm değerlerine, özgür iradesine karşı yapılmış çirkin, arsız ve fütursuz bir saldırıdır.
Öte yandan, Amman’da bir Gürcistan Büyük Elçiliği vardır. Gürcistan’ı protesto etmek isteyen Abhaz ve Abazin grubu, bu heveslerini Gürcistan Büyükelçiliği önünde alabilirdi.
Ürdün Adıge Xase’nin salonuna davetsiz girerek Rusya’nın 9. sınıf provokatörlüğüne soyunanlar Çerkesler ile kurdukları yakınlık ilişkisini istismar eden yüzsüz birer fırsatçı olduklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır..
Ürdün Adıge Xase’nin önünde provakatif eylemlerine ellerinde “Free Abkhazia” dövizleri taşıyıp slogan atarak devam eden, ama ömründe “Bağımsız Çerkesya” dememiş ve demeyecek ve Çerkes halkının tarihi vatanı Çerkesya (Adıge Xeku)’nın adından dahi rahatsızlık duyan bu çapulcuların, Xase önünde “Adıge Wey Wey” sloganları atmaları ise, istismar ve yüzsüzlüğün pik yaptığı durumdur.
Çerkes halkı ile Abhaz – Abazin halkı içindeki küçük bir kesimin kurduğu akrabalık ve hısımlık ilişkisinin arkasına sığınıp istismar ederek, Çerkes halkı üzerinde, “sözde kardeşlik” söylemleri ile yönlendirici bir etkiye ve Çerkes halkının etkinliklerine karışma cüretini, Rusya ile kurduğu ilişkilerden alan bu tip provakatif grupların, Çerkes (Adıge) ve Abhaz – Abazin halkları arasında olabilecek mütekabiliyet esaslı ilişkilere zarar vereceği açıktır.
Bu provakatif, lümpen grubu şiddetle kınıyor, Abhaz-Abazin halkının toplum önderleri, kurumlarındaki yetkilileri, Çerkes (Adıge) halkının yaptığı etkinliklere ve kurumlarına saygı göstermelerini, içlerindeki bu türden saldırgan provakatif kişileri-grupları Çerkes halkının etkinliklerinden ve kurumlarından uzak tutmaları için uyarıyoruz.
Diğer taraftan, sempozyumun iptal edilmesi yönünde sorumsuz ve küstah bir tiyniyet ile resmi internet sitesinde Ürdün Adıge Xase yönetimine yazılı çağrı yapan Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin (DAK), Çerkesler üzerinde zerre bir hükmü, gücü, etkisi ve anlamı olmadığını da hatırlatıyoruz.
Kabardey – Balkar Cumhuriyeti’nden bazı Çerkeslerin, Ürdün Adıge Xase’ye yapılan provakatif eylem ile ilgili kaleme aldıkları tarafları itidale davet eden açıklamanın, Çerkes (Adıge) halkının bu olayla ilgili duygu ve düşüncelerine karşılık gelmeyecek şekilde çelimsiz bir açıklama olduğunu da belirtelim.
Söz konusu açıklamayı kaleme alanlar, provakatif eyleme maruz kalan tarafın Çerkesler ve Adıge Xase olduğunu idrak etmekten, olayın vehametini anlama ciddiyetinden uzak büyük bir basiretsizlik örneği sergilemişlerdir.
Kimse unutmamalıdır ki küresel Çerkes dünyasının bağımsız aktörleri, de facto Abhazya cumhuriyetinin, işgalci ve soykırımcı Rusya’nın diasporası ya da kontrol ettiği bir kitle değildir!
Çerkes (Adıge) halkına ve Çerkes dostlarına saygıyla duyururuz.
8 Kasım 2019
Çerkesya Yurtseverleri / Cherkessia.net Yayın Kurulu.
Share Button