Nalçik Toplantısı ile İlgili Milli Çerkez Hareketi’nin Açıklaması

Nalçik Toplantısı ile İlgili Milli Çerkez Hareketi’nin Açıklaması

36803344_2106674209345799_2118724151848992768_o

Uluslararası Çerkez Derneği başkanın katıldığı son Nalçik toplantısında derneğin çalışma şekli Milli Çerkez Hareketi’ni şaşırtmadı. Dernek Başkanı, Rusya Devlet Başkanı ve bölge lideriyle Nalçik’te görüşürken gerekli milli görevi yerine getirmemesine rağmen Rus devletinin şu ana kadar ilgililerle görüşmek için herhangi bir teklifte bulunmadığı ve gün geçtikçe zorlaşan Çerkez sorunlarını çözmede yardımcı olmayan sorumsuz makamların kınandığını ve reddedildiğini ifade etti.

Derneğin adını duyurmak adına sözleriyle eylemlerinin çeliştiği işler yapmaktadır. Dernek başkanın adı, 29/11/2019 tarihinde Nalçik’te gerçekleşen ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın başkanlık ettiği Etnik Gruplararası İlişkiler Konseyi toplantısının bir parçası olarak yeniden yer aldı. Başkana konuşması için on dakikalık süre verildi ve başkan kendisinden konuşulması istenen hakkında konuştu. Başkan anadili sorunu ile ilgili konulara girmesinin yanı sıra ders kitaplarının milli dillere çevrilmesi ve onaylanması için gerekli lisansları vermede devlet kurumlarının izlediği prosedürlere, öğretmenlerin karşılaştığı engellere ve genel olarak eğitim sürecine müdahale edildiğine vurgu yaptı. Çerkez diasporasından daha önce ana dili öğretmenleri talep edilirken şimdi Rusça öğretmenleri talep edildiğinden bahsedildi. Bu bağlamda yaptığı konuşmada, kasıtlı olarak Çerkez sorunun önemli taraflarını ele almaksızın Suriye’de patlak veren iç savaş sonucu ülkelerine dönen Çerkezlerle ilgili ülke politikasının değişmemesi, zulme maruz kalmaları, basit sebeplerden dolayı bazılarının sınır dışı edilmesine rağmen ülke liderlerinden övgüyle bahsetti.

Bununla birlikte toplantılar sekte uğramadı. Çünkü ilgili konularda Sokrokov’un konuşması Rusya Devlet Başkanı’nın konuşmasıyla örtüşüyordu. Böyle bir durumda, ulusal çerçevenin insanlarla ilgili sorunu cesaretle ve enerjisel olarak nasıl etkilediğine dair çekici bir resim eklendi. Aynı zamanda buna Başkan Putin’in özellikle imzaladığı kanunun sebep olduğundan bahsedilmedi. Birçok dil öğretim problemi ortaya çıktı ve politikası benzer sonuçlara yol açtı. Bu manzara çoğunluk tarafından sevilmeyen Uluslararası Çerkez Derneği başkanını, derneği başarısız sayılan ve böylece diaspora Çerkezlerin üzerindeki vesayetini sona erdiren bir lideri desteklemek için propaganda niteliğinde pastoral ve iyi görünümlü bir destek olarak tanımlandı. Örneğin toplantıda bir araya gelenler Rusya devlet başkanına ülkedeki çiftçilerin gerçek problemlerini anlatma fırsatını kaçırdılar. Bu manzaranın, belki de örneğin birlik seçimleri konusunda özellikle de gelecek ay Ürdün'de yapılacak olan Çerkes Yardım Dernekleri seçimleriyle ilgili olarak, Çerkes meseleleriyle ilgili bir mesaj vermek için gerçeküstü ve kurgusal olduğu görülüyor.

Ürdün Kafkas Çerkezleri Dostları Derneği’nden doğan Çerkez Milli Hareketi, yeni ana nokta ve altı alt noktadan oluşan Ürdün Kafkas Çerkezleri Dostları Derneği’nin önerilerine işaret ederek Uluslararası Çerkez Derneği’ni yeniden şekillendirmek için 2015 yılı ağustos ayında bölgeye yapılan bir tur kapsamında Ürdün’ü ziyaret eden Uluslararası Çerkez Derneği heyetine ve katılımcılara sunum yapmıştır. Ürdün Kafkas Çerkez Dostları Derneği başkanı Dr. Rawhi Chahaltog, Amman'daki Çerkez Hayırseverler Derneği tarafından derneğin bahçesinde delegasyon için düzenlenen resepsiyonda önerileri okudu. Uluslararası Çerkez Derneği başkanı Hati Sakhrokov’un başkanlık ettiği heyetin her bir üyesine önerilerin Rusça basılı bir kopyası verildi. Kuruluş ilkelerinden başlayarak dernekte kapsamlı bir değişiklik yapılmadığı sürece derneğin Çerkez konularında rolü olmayacağı kesindir.

Yaşasın Özgür Çerkesya

Çerkez Milli Hareketi

15 Aralık 2019

Share Button