Dünya Çerkes Hareketi Basın Açıklaması / Ürdün

PHOTO-2020-02-18-21-20-43

Dünya Çerkes Hareketi Basın Açıklaması / Ürdün

Dünya Çerkes Hareketi Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Alexei Yarkhov’un Rus imparatorluğu askeri güçlerinin 19. Yüzyılda 101 yıl boyunca Çerkes milletine karşı işlenen saldırı, yok etme, etnik temizlik ve zorla yerinden etme suçlarını reddetmesini ve sanki uluslararası yasalar ve normlarla altında güvence altına alınmış haklar geçmişte kalmış ve bu konulara girmeye gerek yokmuş şeklindeki ifadelerini kınıyoruz. Bu, yasal çözümler bulma zorunluluğu mevcut Rus devletininin Rus Çarlık imparatorluğunun ve Sovyetler Birliği’nin meşru varisi olarak görülmesinin sonucudur.

Çerkez meselesi ve kötüleşen durum Çerkes milletine özür, maddi ve manevi tazminat, geri dönüş hakkı ve anavatanda kendi kaderini tayin hakkının kullanılması açısından soykırım ve yerinden edilme mağdurlarına ve onların torunlarına kabul edilebilir çözümler bulmak için tarihte ve olaylarda yapılan sahte düzenlemelerin ortaya çıkarılması, insan vicdanına karşı aldatıcı ve tutarsız suçlar işleyen Rus generaller ve sorumlularla ilgili bilgilerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Rusya’nın Türkiye büyükelçisi, Rusya Federasyonu’ndaki ya tarihin farkında olmadıkları ya da başkalarının cehaletlerini üstlendikleri için mantıksız beyanlarda bulunan diğer bazı yetkililer gibidir.

Çerkes milleti, çalınan haklarını geri kazanma çabalarında barışçıl, yasal ve medeni yolların takip edilmesi gerekliliğine kesin ve mutlak inancı ile, bu makamlar tarafından çıkarılan kararlara uluslararası organlar ve mahkemeler nezdinde itiraz edilmesi ve dava açılması ile ilgili yasal hakkını saklı tutar.
Yaşasın özgür Çerkesya
18 Şubat 2020

Share Button