“Europe and Circassia: 1760 – 1870” Work has Begun on the 30-Volume Giant Task

“Europe and Circassia: 1760 – 1870” Work has Begun on the 30-Volume Giant Task

‘Avrupa ve Çerkesya: 1760 – 1870’ 30 ciltlik dev eser için çalışmalar başladı

Начат гигантский труд в 30 томов под названием «Европа и Черкесия: 1760-1870 гг.».


“Europe and Circassia: 1760 – 1870” Work has Begun on the 30-Volume Giant Task

26 January, 2022

A contract was signed with the famous German scientific publishing house “Walter de Gruyter” for the publication of the 30-volume series “Europe and Circassia: 1760 – 1870.”  

The series, which will be released within 10-12 years, will include previously unpublished materials from manuscripts found in the archives of Great Britain, the USA, the Netherlands, Ukraine, Georgia, Turkey, Iran, Austria, and Italy.  

The series will include truly rare materials — diary entries by Rafael Skassi and Edouard Taitbout de Marigny, materials on Seferbıy Zanıko and Şeyh Mansur, diplomatic correspondence and intelligence reports of the powers involved in the Circassian issue.  

The project is a collaboration between a large group of scholars from several countries and aims to return Circassian historiography to its rightful place in European history.  

Documents will be given in books in their original languages ​​with English and Russian translations, with high-resolution scans of attached documents.  

The project was initiated by Azamat Kumykov, a graduate of Yale University, now a graduate student at Cambridge.  

Documents are collected during research as part of his Doctoral Dissertation.


‘Avrupa ve Çerkesya: 1760 – 1870’ 30 ciltlik dev eser için çalışmalar başladı

‘De Gruyter’ olarak bilinen ‘Walter de Gruyter’ akademik literatürde uzmanlaşmış Alman yayınevi ile “Avrupa ve Çerkesya: 1760 – 1870” 30 ciltlik serinin yayınlanması için bir sözleşme imzalandı.

10 ile 12 yıl içerisinde çıkacak olan seride, İngiltere, ABD, Hollanda, Ukrayna, Gürcistan, Türkiye, İran, Avusturya, İtalya arşivlerinde bulunan el yazmaları ve daha önce yayınlanmamış materyaller yer alacak.

Seride Rafael Skassi ve Edouard Taitbout de Marigny‘nin günlük kayıtları, Seferbıy Zanık’o ve Şeyh Mansur ile ilgili materyaller, Çerkes meselesine dahil olan güçlerin diplomatik yazışmaları ve istihbarat raporları gibi nadide materyaller yer alacak .

Çeşitli ülkelerden büyük bir bilim insanı grubu arasında sağlanan işbirliği ile gerçekleştirilecek proje, Çerkes tarih yazımını Avrupa tarihinde hak ettiği yere geri getirmeyi amaçlıyor.

Belgeler, orijinal dillerinde İngilizce ve Rusça tercümeleri ile birlikte, yüksek çözünürlüklü belge taramaları ekli olarak kitaplarda yer alacak.

Proje, Yale Üniversitesi mezunu ve şu anda Cambridge’de yüksek lisans öğrencisi olan Azamat Kumıkov tarafından başlatıldı. Projede doktora tezinin bir parçası olarak araştırma sırasında topladığı belgeler de yer alacak.

Kaynak : aheku.net

Çeviri : Ğuaze


Начат гигантский труд в 30 томов под названием «Европа и Черкесия: 1760-1870 гг.».

Подписан контракт с знаменитым немецким научным издательством «Де Гройтер» на издание 30 томной серии «Европа и Черкесия: 1760 – 1870».
Серия, которая будет выпущена в течение 10-12 лет включит в себя ранее неопубликованные материалы из рукописей, найденных в архивах Великобритании, США, Нидерланд, Украины, Грузии, Турции, Ирана, Австрии, Италии.
В серии будут поистине редчайшие материалы – дневниковые записи де Скасси и Тэбу де Мариньи, материалы по Сеферу Заноко и Шейху Мансуру, дипломатические переписки и разведывательные сводки держав, участвовавших в черкесском вопросе.
Проект является продуктом сотрудничества большой группы ученых из нескольких стран и имеет целью вернуть черкесскую историографию на должное место в европейской истории. Документы будут приведены в книгах на языках оригинала с английским и русским переводом с приложением сканов документов в высоком разрешении.
Проект инициирован Азаматом Кумыковым – выпускником Йельского университета, ныне аспирантом Кембриджа.
Документы собраны в ходе исследований в рамках его докторской диссертации.

aheku.net

https://ghuaze.net/avrupa-ve-cerkesya-1760-1870-30-ciltlik-dev-eser-icin-calismalar-basladi/

https://t.me/The_Circassian_Times/5822?fbclid=IwAR1TRayG-hcIArod6hDRhsp8EsNa0wcVdhtxSs35M9VrYFWZul4A1xb18NI

Share Button