Çerkezlerin 2014 Olimpiyatları Tepkisi

Çerkezlerin 2014 Olimpiyatları Tepkisi

AP’de düzenlenen Çerkez Günü’nde Rusya’nın Soçi şehrinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları’na tepki gösterildi.”Atalarımızın kanı üzerinde yapılacak şenlik havasındaki etkinleri kabul etmemiz mümkün değil.” diyen Çerkezler, Uluslararası Olimpiyat…

AP’de düzenlenen Çerkez Günü’nde Rusya’nın Soçi şehrinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları’na tepki gösterildi. “Atalarımızın kanı üzerinde yapılacak şenlik havasındaki etkinleri kabul etmemiz mümkün değil.” diyen Çerkezler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kararı yeniden gözden geçirmelerini talep ediyor.

Avrupalı Çerkezler Federasyonu, Brüksel’de “Avrupa Parlamentosu’nda Çerkez Günü” etkinliği düzenledi. AP’nin Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çerkez Günü’ne dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda önemli isim iştirak etti. Çerkez yetkililerin ortak kanaati, 2014 Soçi Kış Olimpiyat oyunların gerçekleştirileceği topraklardan bir buçuk asır önce atalarının sürgün edilerek soykırıma uğradıkları gerekçesiyle olimpiyatların burada yapılmasının Çerkez haklarına büyük saygısızlık olduğu yönünde.

21 Mayıs 1864 tarihi yüzyıldan fazla süren Kafkas – Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Savaş ve sürgün sırasında bir buçuk milyon Kafkas halkın öldürüldüğüne dikkat çeken Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Erol Taymaz, Çerkezlerin diğer dünya halkları gibi barış ve huzur içinde kendi topraklarında yaşamak istediklerini aktardı. Prof. Taymaz Çerkezlerin günümüzde soygun, sürgün ve asimilasyon sorunun günümüzde halen devam ettiğini kaydetti. Diaspora Çerkezleri olarak Rusya Federasyonu ve Osmanlı’nın devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ‘kırgın’ olduklarını ifade eden Porf. Erol Taymaz, tarihsel hakların iadesi, çifte vatandaşlık ve anayurtlarına dönme gibi taleplerin karşılanmasını istedi.

Çerkez sürgün ve soykırımın 150. yılına denk gelen 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarının ataların acısı üzerine yapılmasına tepki gösteren bir diğer isim ise Ürdün’den katılan Adel Bashqawi oldu. Bashqawi, Uluslarası Olimpiyat Komitesi’nin Soçi oyunları kararını yeniden gözden geçirilmesini isterken, bunun etik değerler ve objektifliğin bir gereği olduğunu söyledi.

New Jersey konferansa katılan Uluslar arası Çerkez Konseyi’nden Iyad Youghar ise Çerkezlerin 1864’den bu yana kimlik karmaşası yaşadığına dikkat çekerek, Kış Olimpiyatları’nın; acıların yaşandığı, kanların döküldüğü topraklarda yapılmasına Çerkezlerin gönüllerin razı olmadığını ifade etti. Avrupa Parlamentosu’ndaki Çerkez Günü etkinliği farklı oturumlarda tüm gün sürdü.

http://www.sondakika.com/haber/haber-cerkezlerin-2014-olimpiyatlari-tepkisi-3719397/

Share Button